? .:: dr. Németh Zsuzsanna csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, homeopata, fitoterapeauta ::.
dr. Németh Zsuzsanna csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos, homeopata orvos, fitoterapeauta homeopátia, fitoterápia
Fitoterápia
Telefon, bejelentkezés: 20-46-86-51620-46-86-516 Email: info@doktorneni.hu

     Magamról
     Rendelési idő
     Kérdezz-felelek

       CIKKEK
       A homeopátiáról

     Golyók szedése
     A homeopátia története évszámokban
     A homeopátiás gyógyszerek
     Gyógyszerszedés alapszabályai
     Útipatika ajánlás
     Utazási betegség
     Rovarcsípések kezelése
     Őszi megfázások
     Napégés kezelése
     Középfülgyulladás kezelése

       CIKKEK
       Gyerekekről

     Szoptatás
     Közösségbe illeszkedés nehézségei
     Csecsemőkori hasfájás
     Gyermekkori bőrkiütések
     Gyógyszer adása babáknak
     Vírusfertőzés
     Óvodai esés
     Allergia
     Oltások
     Poratka
     Szemölcsök
     Ha nem alszik a baba...A homeopátiás szerekről


Samuel Hahnemann - a homeopátia atyja - tanai korán eljutottak Magyarországra.
A gyógymód már a 19. század elején tért hódított Magyarországon, az 1831. kolerajárványban bizonyított először ( Bakody Tivadar orvos az Arsenicum album nevű homeopátiás gyógyszert használta, amit ma is használnak a kolera kezelésében). A reformkor szellemi felvilágosultságának köszönhetően 1848-ban törvénybe iktatták az oktatását.
Almásy Balogh Pál, a 19. század másik neves magyar homeopata orvosa volt Kossuth Lajos és Széchenyi István homeopátiás kezelőorvosa, szerepe volt a budapesti homeopátiás járó beteg rendelés kialakításában is. A mai Bethesda kórház akkortájt egy ideig önálló homeopátiás kórházként működött. 1870-ben egyetemi tanszéket kapott a homeopátia.
1935-ben Magyarországon rendezték a homeopátiás világkongresszust, majd az 1949. évi betiltás után évtizedekig háttérbe szorult a gyógymód.
A háborút megelőző évek kiváló magyar homeopata orvosa, Schimert Gusztáv (Szentágothai János anatómus professzor édesapja) Amerikába emigrált a háború elől.
Az 1990.-es évek eleje óta terjed ismét hazánkban a homeopátia, egyre nagyobb érdeklődésre számot tartva.

Európa számos országában elterjedt, elfogadott gyógyítási mód, ezért kutatások folynak, tanulmányok készülnek a homeopátiás gyógyszerekről. A 2008. novemberi magyarországi klinikai homeopátia orvos konferencián az angol királyi család homeopata orvosa tartott ebben a témában előadást – az angol királyi ház tagjai is használják a homeopátiás gyógyszereket. Nyilvánvalóan a homeopátiának is köszönhető, hogy a brit királyi család tagjai milyen hosszú életűek!

Fontos, hogy ismerjük a homeopátiás gyógyszerek eredetét, készítési módját és hogy ezek a gyógyszerek mennyiben mások, mint a hagyományos, eddig megszokott gyógyszereink.
A homeopátiás szerek is törzskönyvezett gyógyszerek, ezt fontos tudni. Azonban hatásmechanizmusuk egészen más. A homeopátiás szerek rezgéseket tartalmaznak, ez közvetíti a szervezetre a gyógyító információt.
Parányi, infinitezimális dózisokat használunk. A végtelenül kis mennyiségű - molekulányi - hatóanyagot tartalmazó gyógyszer a beteg embernek azon tüneteit gyógyítja, amelyeket egészséges embereken kiváltana töményen a gyógyszer kiindulási anyaga.
A kiindulási anyag mindig természetes anyag:
  • lehet növény( mindig botanikai tisztaságú) - szára, levele, gyökere, akár az egész növény, kristálytiszta ásványok, fémek, természetben előforduló szervetlen anyagok,
  • az állati eredetű szerek, rovarok, kígyók, békafajok váladékaiból, vagy az egész állatból (pld. méh)származhatnak,
  • léteznek még nozódák, bioterápiás készítmények (pld. baktériumokból), de ezeket szigorúan orvos rendeli el!


A gyógyszerkészítés a homeopátiában egy speciális eljárás, Hahnemann dolgozta ki. A hígítás és ütve rázás egymást követő lépéseit hívjuk dinamizálásnak, potenciálásnak. A gyógyszerkészítési eljárás alapszabályai a mai napig változatlanok, az egész világon egységesek.

A homeopátiás szerek neve az egész világon egységes: mindig a kiindulási anyag neve. Pld. Apis mellifica a méh, Pulsatilla pratensis a kökörcsin, Calcium carbonicum a mészkőből készült homeopátiás gyógyszer neve is egyben.
Alkalmanként találkozunk rövidített elnevezéssel is (pld. Delphinium staphysagria - Staphysagria, Lachesis muta – Lachesis, Acidum arsenicum anhydricum – Arsenicum album).
A világon bárhol kérünk egy adott elnevezésen egy homeopátiás szert, mindenhol ugyanazt fogjuk kapni.
A készítményeken a szerek neve mellett mindig találunk egy betűt és egy számot:
  • a D betű azt jelenti, hogy a kiindulási anyag tízes, azaz decimális hígítási sorozaton vett részt,
  • a C ( azaz centezimális ) jelzés a százas hígítási sorozat jelzése (a CH ugyanaz, mint a C, tiszteletből a gyártó cég mellétette Hahnemann nevének kezdőbetűjét).
A szám pedig azt jelzi, hogy az adott kiindulási anyag hányszor lett hígítva és ütve rázva, azaz mennyi a potenciája.
Pld. Pulsatilla 9CH - a kiindulási növényből, a kökörcsinből készült őstinktúrát kilencszer egymásután hígították százszorosára és ugyan ennyiszer dinamizálták minden hígítás után.
Természetesen a különböző potenciáknak eltérő a hatása, a potencia emelkedésével egyre szélesebb körű, az adagolás eldöntése mindig a kezelőorvos feladata.

A leggyakoribb, legismertebb gyógyszerforma a golyócska. Ezek szacharóz vagy laktóz gömböcskék, ezek felületére impregnálják a hatóanyagot, amelyből mindig egyfélét tartalmaznak.
Találkozhatunk még tablettával, ezek általában komplex, több hatóanyagot is tartalmazó gyógyszerek, a gyógyszer neve vagy fantázianév, vagy arra a betegségre utal, aminek a kezelésére szolgál a tabletta.
Találkozunk emellett oldattal, sziruppal, kenőccsel, kúppal, sőt injekcióval is.

A homeopátiás gyógyszerkincs a legtöbb betegségtípusban használható.
Korlátozott, sokszor sajnos nem lehetséges a homeopátiás kezelés daganatos betegségekben. De kiegészítő kezelésre, a rosszindulatú daganatok kezelésénél fellépő mellékhatások gyógyítására, enyhítésére, a lelki állapot stabilizálására segítséget nyújthatnak.
A homeopátia testi és lelki bajok estén is hasznos segítőtársunk – érdemes megismerkedni e gyógymóddal.RENDELÉS

PÉCS: Théta Központ


CEDH

Homeopátia mindenkinek