? .:: dr. Németh Zsuzsanna csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, homeopata, fitoterapeauta ::.
dr. Németh Zsuzsanna csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos, homeopata orvos, fitoterapeauta homeopátia, fitoterápia
Fitoterápia
Telefon, bejelentkezés: 20-46-86-51620-46-86-516 Email: info@doktorneni.hu

     Magamról
     Rendelési idő
     Kérdezz-felelek

       CIKKEK
       A homeopátiáról

     Golyók szedése
     A homeopátia története évszámokban
     A homeopátiás gyógyszerek
     Gyógyszerszedés alapszabályai
     Útipatika ajánlás
     Utazási betegség
     Rovarcsípések kezelése
     Őszi megfázások
     Napégés kezelése
     Középfülgyulladás kezelése

       CIKKEK
       Gyerekekről

     Szoptatás
     Közösségbe illeszkedés nehézségei
     Csecsemőkori hasfájás
     Gyermekkori bőrkiütések
     Gyógyszer adása babáknak
     Vírusfertőzés
     Óvodai esés
     Allergia
     Oltások
     Poratka
     Szemölcsök
     Ha nem alszik a baba...A középfülgyulladás gyógyítása

Főként az őszi-téli időszakban gyakori, visszatérő probléma, főleg kisgyermekeknél a középfülgyulladás. Nemcsak, hogy nagyon fájdalmas betegségről van szó - aki már vigasztalt fülfájós kicsit, az bizony tudja -, de a betegségnek komoly szövődményei is lehetnek.
Szinte minden gyereknél előfordul legalább egyszer a betegség, vannak azonban "füles" gyerekek, akiknél a legtöbb nátha, enyhe hurut is középfülgyulladással végződik. Különösen azoknál a kisdedeknél fordul ez elő, akiknél az orrmandula megnagyobbodott, így ezt a problémát komolyan kell venni.

A betegség tünetei legtöbbször magas láz, heves fülfájás kíséretében. Csecsemőknél etetési nehézség, gyakori bukások, hányás is kísérheti a betegséget. A fájdalom legtöbbször éjjel jelentkezik, hiszen amikor fekszik a gyermek, a dobhártya mögött megnövekszik az esetleg meggyűlt váladék, genny nyomása, ami nagy fájdalmat okoz. Jelentkezhet hirtelen, szinte előzmények nélkül is a panasz, különösen megfázás után, de néhány napig húzódó, nem kezelt nátha , hurutos betegség is átmehet gennyes középfülgyulladásba. Ennél még alattomosabb a savós középfülgyulladás - itt különösen gyakran áll a háttérben megnagyobbodott orrmandula! Itt sokszor a vezető, esetleg egyetlen a tünet, hogy a gyermek rosszul hall, és értetlennek tűnik emiatt, vagy éjjel gyakran felébred, mert csak akkor fáj a füle - de esetleg emellett nem is lázas, nem hurutos.

A középfülgyulladás kezelése nem otthoni feladat, mindenképp fel kell keresni még gyanú esetén is a gyermekorvost, fülészt, és a gennyes középfülgyulladásban nem mellőzhető az antibiotikum, sajnos sokszor a dobhártya felszúrása sem.
El kell dönteni, hogy akut és hevesebb tünetekkel járó a betegség, vagy visszatérő, krónikus és több szövődménnyel járó, így nehezebben kezelhető bajjal állunk-e szemben.
Itt is fontos tudnunk, hogy a hagyományos és a homeopátiás kezelés jól megfér egymás mellett, kiegészítik egymást.
Emellett sokat segíthetünk homeopátiás gyógyszerekkel mindkét esetben a kicsinek.

Ha erős szelet, nagyon hideg időjárást követően éjjel, éjfél körül ébred a kicsi hirtelen kitörő, nagyon magas lázzal, heves fülfájással, a láz mellett nagyon szomjas, Aconitum napellus lesz a választandó szerünk. Gyorsan csillapítja a lázat és a fájdalmat is. Addig kell adni, amíg leláztalanodik a kicsi, akár félóránként, ha pedig már megindul az izzadás, akkor a Belladonnát kell választanunk.
Belladonna lesz a gyógyszerünk akkor is, ha a gyermeknek gyorsan, magasra szökik a láza, a teste forró, arca kipirult, a végtagjai esetleg hűvös tapintatúak, emellett heves, lüktető fülfájásról panaszkodik. Nyugtalan, a fény és a zaj is zavarja, a fájdalomtól viselkedése agresszív lehet. Füle érintésre nagyon érzékeny, esetleg kipirult.
A lassan, nem túl magasra emelkedő láz, enyhe fülfájás esetén Ferrum phosphoricum segít a bajon. A kis beteg általában sápadt, orrvérzés is jelentkezhet.

Sokszor fogzáskor betegszik meg a kicsi. Ilyenkor, ha a gyermek nagyon nehezen tűri a fájdalmat, csak ölben ringatva nyugszik meg, egyik orcája kipirult lehet (amelyik füle beteg), míg a másik arcfél sápadt, akkor Chamomillát kell adni. Ez is nagyon gyorsan ható szer, de gyakran kell adni, naponta többször.

Ha nagyon heves a fájdalom, gyanúnk van rá, hogy a gyermek fülét fel kell szúrni a dobhártya mögött meggyűlt, erőteljes fájdalmat okozó gennygyülem miatt, mielőtt az magától kiszakítaná a dobhártyát, a Lachesis nagyon jó fájdalomcsillapító hatású. Segít átvészelni azt a néhány órát, míg a kis beteg eljut az orvoshoz.
Ha kevésbé hevesek a tünetek, esetleg láz nem is jelentkezik, a betegség elhúzódóbb, alattomosabb. Sokszor csak enyhe nátha, halláscsökkenés van, a gyermek arról panaszkodik, hogy el van dugulva a füle, esetleg cseng, pattog orrfújáskor. Nagyon fontos a megfelelő orrszívás, orrcsepp alkalmazása, a háttérben meghúzódó allergia és esetleg vashiány kiderítése, a sokszor jelenlevő arcüreggyulladás, megnagyobbodott orrmandula kezelése.
Ilyen kor nagyon jó kiegészítő kezelésre a Kalium muriatikum. Nagyon jó hatása van az orrdugulással, fülkürt hurutjával kísért fülgyulladásokra. Ilyenkor a dobhártya mögött savós szaporodik fel, a gyógyszert a teljes gyógyulásig naponta kell adni.
Ha nedves őszi időben jelentkezik a nátha, fülgyulladás, Dulcamara nagyon jól kiegészíti a kezelést.
Gennyes középfülgyulladások esetén is szerepe van a homeopátiának, de általában az antibiotiumok mellett! Homeopátiás segítséggel a kis beteg hamarabb panaszmentessé válik, ritkábban lobban be a füle. Hepar sulfurt kell adnunk akut gyulladásban és ha a genny sárgás, hígan folyó. Ha a váladék zöldes, a hallójáratot kimaró, a beteg emellett lázas és elesett állapotú, izzad, fokozott a nyáltermelése, nyelve petyhüdt és duzzadt, Mercurius solubilis lesz a választandó szerünk. Ha sokszor visszatér a gennyes középfülgyulladás, akkor a gennyedési hajlam leküzdésében segít a hosszú ideig adagolt Silicea.
A gyógyszerek kiválasztásában mindig ki kell kérni az orvos segítségét. Gondos orvosi felügyelet mellett a homeopátiás golyócskák nagy segítséget jelenthetnek a fülgyulladások kezelésében. A betegség hamarabb gyógyul, kevesebb panaszt okoz, ritkábban tér vissza. Ha gyermekünk sokszor küzd a betegséggel, nagyon sok antibiotikumot kellene kapnia, időben megválasztott alkati kezeléssel ez elkerülhető. Az alkati szer kiválasztásához, potenciájának megválasztásához, a kezelés időtartamának megszabásához homeopata orvos segítségét kell kérni.


RENDELÉS

PÉCS: Théta Központ


CEDH

Homeopátia mindenkinek