? .:: dr. Németh Zsuzsanna csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, homeopata, fitoterapeauta ::.
dr. Németh Zsuzsanna csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos, homeopata orvos, fitoterapeauta homeopátia, fitoterápia
Fitoterápia
Telefon, bejelentkezés: 20-46-86-51620-46-86-516 Email: info@doktorneni.hu

     Magamról
     Rendelési idő
     Kérdezz-felelek

       CIKKEK
       A homeopátiáról

     Golyók szedése
     A homeopátia története évszámokban
     A homeopátiás gyógyszerek
     Gyógyszerszedés alapszabályai
     Útipatika ajánlás
     Utazási betegség
     Rovarcsípések kezelése
     Őszi megfázások
     Napégés kezelése
     Középfülgyulladás kezelése

       CIKKEK
       Gyerekekről

     Szoptatás
     Közösségbe illeszkedés nehézségei
     Csecsemőkori hasfájás
     Gyermekkori bőrkiütések
     Gyógyszer adása babáknak
     Vírusfertőzés
     Óvodai esés
     Allergia
     Oltások
     Poratka
     Szemölcsök
     Ha nem alszik a baba...Csecsemőkori hasfájások


Kisbabáknál, főleg az élet első két-három hónapjában meglehetősen gyakori panasz a hasfájás - annyira, hogy már szinte várjuk, mikor következik be.
Okaként sok mindent feltételeznek, túl sok - túl kevés táplálék lehetősége mellett felmerül a fokozott gázosság, tápszeres kicsiknél gyakrabban előfordul, és a fentiek mellett még sok egyéb oka lehet a panasznak.
Fontos, hogy fejlődési rendellenességek, táplálkozási zavarok is jelentkezhetnek görcsös hasfájás képében, így semmi esetre se álljunk neki otthon homeopátiás szerekkel sem kezelni, amíg nem látta gyermekorvos a babát. Különösen oda kell figyelni, ha ez a kólika nagyon erős, a baba nagyon sokat sír, ha sok bukással, esetleg hányással társul.
Az első hat élethétben a baba emésztőrendszere még kialakulóban van, ekkor szokja meg az anyatejet, a tápszert, ekkor alakulnak ki evési szokásai. Szükség van ennyi időre, hogy az édesanya és a kisbaba összeszokjanak, az anyuka megismerje igazán kisbabája szokásait. Ezért ez alatt az első időszak alatt, ha esetleg nyugtalan a baba, sokat sír, mert feltehetően fáj a kis hasa, akkor sem kell mindenáron kezelni.
Ilyenkor még előtérben van, hogy meg kell tanulnia büfizni, érdemes erre elég időt szánni. Ki kell alakulni, hogy a baba milyen gyakran kér enni, hogy szeret szopizni, milyen a széklete. Az édesanyának meg kell figyelni az étrendjét, mi bánthatja a papa pociját és korlátozni kell ezen ételeket.
Az is nagyon fontos, hogy általában ennyi idő alatt elmúlik a kezdeti időszak bizonytalansága, az édesanya már nem óvatosan, és félve, hanem magabiztosan, határozottan nyúl a kicsihez - a bizonytalan lelkiállapot átragad a kisbabára, nagyon megérzi és ez is oka lehet a sok sírásnak!
Hagyományosan is többféle szer áll rendelkezésre, de igazán átütő jótékony hatásról nem szoktak az édesanyák beszámolni. Rendszerint 2-3 hónapos korra magától is megszűnik a probléma.
De homeopátiával nagyon jól, hamar tudunk segíteni !
Meg kell figyelnünk néhány dolgot, mielőtt a megfelelő homeopátiás szert kiválasztjuk.
Fontos lehet, melyik napszakban sír sokat a baba, evés előtt vagy inkább utána van panasza, tud-e böfizni, ürülnek-e gázok, milyen a széklete, nem székrekedéses-e, milyen testhelyzetben enyhülnek a panaszai. Meg kell figyelni a baba evési szokásait: lassan, nyugodtan szopik-e, vagy inkább mohón, sok levegőt nyelve, bukik-e, pld. rögtön evés után emésztetlen táplálékot, vagy később savanyú szagú tejrögöket.
A leggyakrabban szóba jövő szerek a következők :

Lycopodium:

A babának igen kifejezett has puffadása van, az anya által fogyasztott ételek ezt és a görcsöket jelentősen fokozhatják. 16-20 óra között a panaszok jelentősen fokozódnak.

Magnesium phosphoricum:

hirtelen, élesen sír fel a baba a fájdalomtól, amely periodikusan tér vissza, enyhül, ha a kis lábakat a pocakra hajlítgatjuk, tornásztatjuk.

Colocynthis:

Erős görcsös hasfájás, a panaszok a pocak masszírozására vagy a lábaknak a hasra való hajlítgatására, melegre enyhülnek. Gázok ürítése után megkönnyebbül a kisbaba.

Dioscorea villosa:

Hirtelen kialakuló, éles, periodikusan visszatérő fájdalmas görcsök, amelyek összegörnyedve erősödnek, enyhülnek hátrafele kifeszülve, illetve a hát masszírozására.

Nux vomica:

Nagyon mohón, türelmetlenül szopik a kisbaba, sok levegőt nyel, emiatt evés után nem sokkal megfájdul a hasa, dühösen sír. Gyakran székrekedés kíséri ezt az állapotot.

Chamomilla vulgaris:

A csecsemő a fájdalmat nehezen tűri, élesen sikongat, dühös az egyébként általában kedves, jó baba. Csak karba véve, ringatva lehet megnyugtatni. Gyakran egyik arcfele piros és meleg, a másik sápadt és hideg. Hasa nagyon gázos lehet, híg zöldes bűzös a széklete, mintha tojással kevert spenót lenne.
Ha a fenti szerek valamelyike nem volt hatásos, az még nem azt jelenti, hogy nem fog használni a homeopátia. Emellett ha egy, maximum két szer után sem szűnik meg a panasz, további szerekkel való "kísérletezgetés" helyett homeopata orvos tanácsát kell kérni.
Bár a homeopátiás szerek a legtöbbször mellékhatás nélküliek, ne feledjük, hogy gyógyszerekről van szó, és a csecsemők kezelése felelősségteljes, sokszor nem könnyű feladat.


RENDELÉS

PÉCS: Théta Központ


CEDH

Homeopátia mindenkinek